Voorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is somber over het vertrouwen in ‘haar’ sector bij het grote publiek.
Dat bleek dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder. De kern van de financiële crisis is nog steeds niet opgelost. Het vertrouwen van de consument in de financiële sector is laag en daalt nog altijd.
Incidenten funest voor vertrouwen
Volgens Van Vroonhoven zijn de maatregelen die beleggingsadviseurs, banken, verzekeraars, accountantskantoren en andere financiële instellingen tot nog toe hebben genomen, stappen in de goede richting maar nog niet voldoende. De echte omslag naar ,,een cultuur van oprechte veiligheid en eerlijkheid’’ waarbij het klantbelang meer centraal gezet wordt, moet nog plaatsvinden.
Afgelopen jaar vond er opnieuw een aantal incidenten plaats die het vertrouwen van het publiek beschaamden. Zo kwam aan het licht dat er kredietverstrekkers nalatig zijn geweest bij het verkopen van rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf.
De AFM wijst verder op het Liborschandaal bij de Rabobank, fouten van accountants bij het controleren van jaarrekeningen en enkele hoge boetes die aan flitskredietaanbieders moesten worden opgelegd.
Mensen durven niet te sparen
De toezichthouder heeft wel de indruk dat veel partijen in de sector de juiste weg zijn ingeslagen. Vooral banken en verzekeraars hebben in 2013 vooruitgang geboekt op het gebied van klantbelang, zegt AFM-bestuurslid Theodor Kockelkoren.
,,Alleen niet iedereen kijkt naar de rapportcijfers van de AFM of die van productvergelijkingssites. De meeste mensen geloven de financiële sector nog niet. Ze twijfelen of de banken deze stappen niet alleen maar hebben genomen omdat het moet van de minister van Financiën.''
Het gevolg is bijvoorbeeld dat sommige mensen amper geld voor hun oude dag durven te sparen, omdat ze er niet op vertrouwen dat de bank hen daarbij kan helpen. Ook zijn er mensen die graag willen beleggen, maar dit uiteindelijk toch niet doen omdat zij bang zijn te worden opgelicht.
Uit onderzoek van de AFM blijkt dat slechts één op de vijf Nederlanders vindt dat de financiële markt in dit land momenteel goed is georganiseerd. In het najaar van 2008 was nog 46 procent van de consumenten die mening toegedaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl